Gym – Plouha

Gym

Plouha

2018

Gym

Plouha

The project of building a sports facility in the municipality of Plouha posed the following challenge: how to install this multifunctional complex in the site’s unique topography, all the while maintaining its connection to the existing gym, its accessibility, and its public convenience?

The pre-determined position for the building’s installation followed a north-west / south-east layout, which inspired the creation of two distinct and clear accesses: the public entrance from the forecourt located on the north, and the athletes’ entrance located on the south.

The other unique aspect of this project is that it was buried nearly three meters (2.85 m) in the section that runs along the street on the plot’s north side. This distinctive characteristic greatly reduces the project’s visual impact and presents it on a more domestic scale. Ultimately, the project must not dominate the street but rather, reveal it, underscore it, and thus enhance the entrance to the city.

Furthermore, the facility needed to symbolize the sector’s athletic dynamism. It therefore opens widely toward the city center, unveiling a breathtaking view from the public space. A canopy protects the entry forecourt and provides a shelter for bicycle parking.

Program
New sports facility
+ Renovation of
the former sports hall

Client
Community of Communes
Lanvollon Plouha

Assistant to the Contracting Authority
Preprogram

Partners
Cdlp / Astec / Studio Joran Briand

Photographies
Luc Boegly

Surface Area
2550 m²

Budget
2 200 000 €

Performance Level
RT 2012
Level ECOFAUR2

HQE Targets
3,4,5,7,9,10

Technical Equipment
Condensing gas boiler
Thermal solar cells
Rainwater capture

En poursuivant votre navigation sur le site web Studio02, vous acceptez l’utilisation de Cookie permettant la collecte de statistiques de visite.