Elderly Housing – Vannes

Dependent Living Facility

Vannes

2017

Dependent Living Facility

Vannes

The location of the building, at the intersection of main roads, necessitated a building constructed lengthwise. To overcome the lack of rhythm that can be engendered by constructions that are too slender, the project plays upon recesses that are reinforced by the contrast between the colorless stained concrete bodies, which appear only in the upper part, and the protruding wooden formwork of the ground floor, which maintain the terraces and loggias.

The 101 beds of this dependent living facility will accommodate two types of patients. Two units are dedicated to the treatment of Alzheimer’s disease and are situated on the ground and first floors. Each of these units has a walking garden designed with "discovery paths." The two services dedicated to those who are more cognitively oriented are located on the first and second floors, and each room has a terrace. Moreover, on the ground floor, the building has a large shared lounge and several dining rooms where the windows are all open toward a vast tree-lined park and gardens. An imposing overhang protects access.

Program
Dependent Living Facility 101 beds
2 Alzheimer units (42 beds)
2 units for the cognitively oriented
Kitchen
Activity rooms
General lounge

Client
LNA santé
Partners
Egis Adret Begc Phytolab MrDé

Surface Area
5 000 m² SU

Budget
9 000 000 €

Performance Level
BBC RT 2012

HQE Targets
1,2,3,4,7,9,10

Technical Equipment
Double flux ventilation
Solar Panels
Green roof

En poursuivant votre navigation sur le site web Studio02, vous acceptez l’utilisation de Cookie permettant la collecte de statistiques de visite.