Cultural Center – Baud

Cultural Center

Baud

2015

Cultural Center

Baud

The confines of the topographical site were decisive. As on the Portuguese and Genoese coasts, it was important to design a project that could marry the rugged topography of the terrain and give rise to a building in its slope.

Dedicated to the preservation of a unique collection of postcards, this cultural center deploys itself in five, identically proportioned volumes, a form reminiscent of fanning cards. The structure’s formal bias highlights the functional distribution of the five spaces, form the Card Collections, the Auditorium, and the Forum, to the two levels of the Library.

Each volume is offset by an angle of 20 degrees from the previous, thus liberating the rich and varied outdoor spaces – gazebos, upper courtyards, lower courtyards, garden paths – thereby allowing all areas to benefit from natural light and unobstructed views. As if in suspension, this building exudes a lightness that enhances the façade’s white concrete, for which the matrix draws inspiration from the edge of a book.

For a seamless integration into the landscape, the maximum height of the structure, rue du Pont Clas, meets the height of its neighboring buildings. In addition, as seen from avenue Jean Moulin below, the building fits discreetly into its surroundings thanks to its “cascading” volumes, which hug the slope, and to its superposition of green roofs.

Program
Museum, Auditorium, Multimedia library

Client
Commune of Baud

Assistant to the Contracting Authority
Séité / Amo Sapiens

Partners
Anthracite 2.0 / Studio Joran Briand / Cdlp / Egis

Surface Area
1500 m²

Budget
3 400 000 €

HQE Targets

1,2,3,4,7,9,10

Technical Equipment
Green roof
Double flux
Wood pellet heater
Radiant panels

En poursuivant votre navigation sur le site web Studio02, vous acceptez l’utilisation de Cookie permettant la collecte de statistiques de visite.